Varme hveder – hvedeknopper til store bededag
Huset dufter skønt af de dejligste hvedeknopper, der er blevet en urokkelig tradition i dansk kultur – i hvert fald i manges hjem. Jeg elsker hvedeknopper både med smør, med pålæg eller bare som de er.
Knopperne kan nemt fryses, hvis ikke man kan få spist en hel portion i løbet af nogle dage. De holder sig fint bløde i en 3 dage, pakket godt ind.
Det er vigtigt ikke at springe hverken hævetid eller æltetid over under forberedelser af hvederne. Det er det der i sidste ende giver den bedste krumme, og et luftigt blødt resultat.
Hvedeknopper
Ingredienser
- 3 Dl Mælk Lunkent
- 3 Dl Vand Lunkent
- 50 G Gær
- 2 Stk Æg
- 100 G Sukker
- 15 G Kardemomme
- 10 G Salt
- 150 G Smør Blødt
- 1300 G Hvedemel
Sådan gør du
- Hæld vand og mælk i en lille kasserolle og varm forsigtigt op til det er lillefingervarmt, og opløs gæren heri. (Må ikke være for varm, da du ellers ødelægger gærcellerne)
- Kom resten af dine ingredienser i en køkkenmaskine sammen med mælk/vand blandingen, og ælt til dejen er blank og smidig. Det kan sagtens tage op mod 10 minutter.
- Lad dejen hvile tildækket i ca 45 minutter
- Vend dejen ud på et bord drysset med mel, og del den i boller af 100 gram. Placer bollerne i en bradepande beklædt med bagepapir, med ca 2 cm mellemrum.
- Placer bradepanden i en SLUKKET, KOLD ovn, og sæt et ildfast fad i bunden, hvori du hælder kogende vand. Luk ovnlågen, og lad dem hæve i dampen i 30-35 minutter
- Tag både hveder og det ildfaste fad med vand ud af ovnen, og varm ovnen op til 200 grader
- Bag hvederne ved 200 grader, alm ovn i 20 minutter, eller til de er gennembagte